Wij Nederlanders houden van koffie, volgens mij zijn er weinig landen ter wereld waar mensen zoveel koffie drinken als bij ons. En ik snap dat helemaal, want koffie is ontzettend lekker en je krijgt er energie van! Ik begin de dag met een kopje koffie bij het ontbijt om lekker wakker te worden. En als ik dan op mijn werk aan kom neem ik nog een kopje, terwijl ik rustig mijn dag opstart. ‘S middags drink ik dan nog een kopje, om nog even de laatste dingen van de dag af te maken voordat ik weer naar huis ga. En soms, als ik daar zin in heb, neem ik dan ‘s avonds een laatste kopje na het avondeten. Heerlijk!
Iedereen heeft een eigen smaak en dat gaat ook op voor koffie. In deze blog geef ik je een paar tips hoe jij het perfect kopje koffie kunt zetten, en welke keuzes je daarbij kunt maken.

Koffiebonen of gemalen koffie

Je kan koffie zetten met gemalen koffie, of met koffiebonen. Beide vormen hebben voor en nadelen. Zo is gemalen koffie makkelijk en snel te gebruiken, maar kun je koffiebonen langer bewaren dan gemalen koffie. En koffie uit koffiebonen heeft vaak een sterkere smaak dan uit gemalen koffie, het is maar net wat je voorkeur heeft. Je kan op allerlei plekken koffiebonen kopen, oriënteer je eens op het assortiment bij bijvoorbeeld een delicatessenzaak. Om je koffiebonen te malen heb je ook een koffiemolen nodig, er zijn zowel elektrische als handmolens.

Waar komt je koffie vandaan?

Koffie groeit op veel verschillende plekken ter wereld en in elke regio smaakt de koffie anders. Zo leiden de specifieke weersomstandigheden in Indonesië bijvoorbeeld tot een hele andere koffiesmaak dan bij koffie uit Brazilië, Ethiopië of Vietnam. Dit kan een groot verschil geven en sommige mensen kopen daarom altijd koffie uit hetzelfde land. Ga daarom eens op onderzoek uit en kijk of je verschillen kunt ontdekken tussen koffies uit verschillende landen. Leuk om eens mee te experimenteren en te kijken welke koffie jij nou echt het lekkerst vindt!

Verschillende manieren van koffie zetten

Er zijn ontzettend veel manieren om je koffie mee te bereiden. Filter, mokka, met cups of met pads, dit zijn slechts een aantal voorbeelden uit het grote aanbod zetmanieren. Elke manier van koffie zetten leidt tot een ander resultaat, en elke manier heeft zijn eigen voor- en nadelen. Zo is een apparaat met cups heel snel en gebruiksvriendelijk, en is een filtermachine bijvoorbeeld handig als je voor (grote) groepen koffie wilt zetten. Bedenk wat jij nodig hebt en hoe jij je koffie graag drinkt, en kies de manier die hier het beste bij past.

Koekje erbij?

Bij een kopje koffie hoort natuurlijk ook iets lekkers. Verwen jezelf daarom met een lekker koekje, stukje chocola of fudge. Zo smaakt je kopje koffie nóg lekkerder. Geniet!