Vrije tijd is iets waar we vaak allemaal naar uitkijken. Na een lange werkweek is het heerlijk om een aantal dagen van een vrij weekend te kunnen genieten. De meeste mensen hebben ook in de avonduren nog vrije tijd te besteden. Daarnaast heb je als werknemer nog recht op een aantal vakantiedagen per jaar, wat ook weer extra vrije tijd betekent. In Nederland hebben we rond de 45 uur vrije tijd per week te besteden. Ouderen hebben vanzelfsprekend meer vrije tijd dan werkende mensen met jonge kinderen. Een flink deel van deze vrije tijd gaat bij de meeste mensen op aan uitrusten, uitstapjes maken en het bijhouden van de sociale contacten. Sporten en andere hobby’s beoefenen slokt ook een groot deel van de vrije tijd op. Tenslotte besteden we een groot deel van onze vrije tijd aan televisiekijken en online actief zijn.

Er op uit

Naast de vrije tijd in de avonduren en de weekenden hebben we ook onze vakantiedagen te besteden. De meeste mensen gebruiken deze dagen om een lange vakantie in de zomermaanden te boeken. Het boeken van meerdere korte trips wint de laatste jaren steeds meer aan populariteit. Online worden de vliegtickets vaak tegen zeer aantrekkelijke tarieven aangeboden wat voor veel mensen de doorslag geeft om meerdere korte trips per jaar te doen. Stedentrips zijn zeer populair. Naast de trips naar de grote, bekende steden zijn er nog zoveel mooie steden te bezoeken. Turkije is zo’n land wat steeds populairder wordt. De mooie kusten worden jaarlijks door duizenden toeristen bezocht. Ook een stedentrip naar Istanbul groeit in populariteit. vliegtickets Istanbul zijn online tegen aantrekkelijke prijzen verkrijgbaar. Zo’n stedentrip is een welkome afwisseling om helemaal tot rust te komen. In een aantal dagen kan je genieten van de cultuur, de horeca en de sfeer van een stad.

Wat doen de Europeanen in hun vrije tijd

Niet alleen in ons land hebben we de beschikking over vrije tijd. Ook in de landen om ons heen is dit het geval. In Nederland hebben we gemiddeld meer vrije tijd te besteden dan in de andere Europese landen. Ook de besteding van de vrije tijd is in ieder land weer anders. In Duitsland wordt bijvoorbeeld nog steeds veel tijd besteed aan televisie kijken. In Frankrijk daarentegen gaat een groot gedeelte van de vrije tijd op aan (uit)eten. In ons land besteden we een flink deel van onze tijd aan sporten maar in Spanje ligt dit nog veel hoger. Zo wordt in ieder land weer op een andere manier met vrije tijd omgegaan.