Etiquettes zijn grote uitdagingen als je dit weinig tot nog nooit hebt ervaren. Eetmanieren, regels bij het eten en ook nette dresscodes zijn van groot belang bij dit soort bijwoningen. Wil jij meer weten over het kledinggedeelte? Omdat je een beetje voorbereid of ingelicht wilt worden? Of omdat je het in het algemeen gewoon interessant vindt? Hoe dan ook, lees hieronder vooral verder! We gaan dit doornemen per thema en als laatst wil ik ook de bijbehorende kledingdetails ‘lapel pins‘ in dit stuk meenemen. Maar verwacht geen uitgebreide uitleg: we gaan vooral in op de grote hoofdlijnen. Ook zal deze volgende informatie zich focussen op de protocollen bij de man.

De kleding

Je zult ontdekken dat er verschillende soorten gelegenheden zijn waarbij andere maatstaven gelden. Er bestaan meerdere formaliteiten. Neem bijvoorbeeld Smart Casual, Tenue de Ville, Cocktail en Black Tie. Volgens bronnen zijn dit de meest voorkomende kledingvoorschriften. Bij Smart Casual is het voor de heren onder ons het belangrijkst om te weten dat je het zowel simpel als elegant houdt. ‘Casual’ zegt dit eigenlijk al gedeeltelijk. Je hoeft niet per sé iets speciaals of iets specifieks te dragen. Tenue de Ville wordt naar vernomen regelmatig toegepast op bruiloften. Hierbij wordt van je verwacht dat je gepast komt. Hiermee bedoel ik dat je vooral niet ‘underdressed’ moet aankomen. De kleding moet tevens een goede balans hebben van een bepaald kleurenveld. Verschillende kleuren kunnen wel, maar ze mogen niet te veel van elkaar afwijken. Patronen in het pak, maatpak of confectiepak dienen bescheiden te zijn gekozen, dus geen opvallende of drukke patronen. Een zwart pak met wit overhemd is doorgaans de keuze, als het draait om het Cocktail thema. Manchetknopen zijn tevens zeer gewenst bij dit thema en maken het pak helemaal af. Dan vliegen we nu over naar Black Tie. Bij het thema Black Tie moet je aan een smoking geloven. Geen doorgaans pak of een ander net pak, enkel en alleen een smoking. Voor diegenen die dit nog niet wisten: bij een smoking moet je denken aan een zwarte colbert draagt met sjaalkraag of satijnen revers. Wederom ben je voorzien van een wit smokingoverhemd met daarbij een boord en vlinderdas.

De beruchte lapel pins.

Oké, nu komen we bij het onderdeel waar misschien vragen bij je komen opborrelen. Tot eerder hiervoor heb ik eveneens nog nooit gehoord van dit begrip. Laten we het woord begrip veranderen in accessoire. Het is namelijk bedoeld voor op je pak. Het werkt ongeveer hetzelfde als een corsage. Dit wordt echter ‘vastgepind’ op je pak en is geen bloem, maar een soort rond gewikkelde strik.