Wil je graag weten of een elektrische fiets, zoals de e bike middenmotor, iets voor jou is? Lees dan snel verder. Wij zullen je alles vertellen over deze populaire e-bike. Wat is een elektrische fiets? Wat is een elektrische fiets met middenmotor? Hoe werkt het? Waarom is dit type fiets beter dan andere types? Waar kun je ze kopen? In dit blog krijg je antwoord op al deze vragen!

Een motor die je helpt bij het trappen

Een elektrische fiets, ook wel e-bike genoemd, is een gewone fiets met daarbij een motor die je helpt bij het trappen. Dit is de laatste tijd ook erg populair onder moeders die hun kinderen naar schoo moeten brengen. Dit heet dan de elektrische moederfiets. Deze motor kan zowel in het voorwiel als in het achterwiel geplaatst worden, maar de meest populaire plek voor de motor is tegenwoordig in het midden van de fiets. Dit noemen we dan ook wel een middenmotor.

Hoe werkt zo’n elektrische fiets met middenmotor precies? Nou, de motor wordt aangedreven door een batterij. Die batterij kan je opladen met een stopcontact of met een speciale fietslader. Wanneer je dan gaat trappen, geeft de motor een boost en maakt het fietsen makkelijker. Je kunt kiezen hoeveel power de motor geeft; dit noemen we ook wel de ondersteuning. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor eco-stand, waarbij de motor minder power geeft, of sport-stand, waarbij hij juist meer power geeft.

Een aantal voordelen

Een elektrische fiets met middenmotor wordt steeds populairder, maar waarom is dat eigenlijk? Er zijn een aantal voordelen ten opzichte van andere types elektrische fietsen. Zo is de kans op problemen met de motor kleiner omdat de motor minder blootgesteld wordt aan weersinvloeden en vuil. Ook geeft een middenmotor meer trapgemak dan een voorwielmotor; je hoeft namelijk niet extra hard te trappen om de motor aan te laten komen. Bovendien zorgt de middenmotor ervoor dat het gewicht van de fiets beter verdeeld wordt, waardoor je minder last hebt van trillingen en een gladder rit maakt.

Hoe veel kost zo'n fiets?

Dat hangt natuurlijk helemaal af van het merk en type fiets. Een goede elektrische fiets met middenmotor kun je al kopen vanaf ongeveer €2000. Wil je liever een duurdere fiets? Dan moet je uitkijken naar een premium-model, die kan wel oplopen tot wel €8000. 

Nu je weet wat een elektrische fiets met middenmotor is, hoe deze werkt en waarom deze steeds populairder wordt, ben je vast enthousiast geworden. Wil je graag een elektrische fiets met middenmotor kopen? Dan kan dat bij verschillende (online) winkels.