Mobiliteit is voor veel ouderen een pijnpunt. Volgens onderzoek van VeiligheidNL blijkt dat 40% van de Nederlanders van 75 jaar en ouder beperkingen ervaart in hun mobiliteit. Dit is erg jammer, aangezien mobiliteit voor ouderen juist heel belangrijk is. Als ouderen in beweging blijven, onderhouden ze namelijk ook hun sociale contacten en blijven ze onafhankelijk. Daarnaast is in beweging blijven natuurlijk ook erg goed voor de gezondheid van ouderen. Mobiel blijven is voor ouderen zeker mogelijk dankzij diverse hulpmiddelen zoals bijvoorbeeld rollators

Voordelen

Een rollator is letterlijk een houvast tijdens het lopen. Dit voorkomt de kans op vallen en vergroot de mobiliteit van ouderen. Ook kan je op de rollator gaan zitten. Let er hierbij wel op dat deze op de parkeerrem staat! Daarnaast is de rollator ook ideaal om boodschappen mee te doen, aangezien je je boodschappen kwijt kunt in het voorvak. 

Helaas zien veel ouderen de rollator als iets negatiefs. De rollator heeft een beeld wat past bij ouderdom en dit is juist iets wat ouderen vaak niet willen uitstralen. Dit beeld zou juist omgedraaid moeten worden, omdat de rollator je wereld verruimt. Er zitten juist alleen maar voordelen aan vast die het leven van een ouder iemand kan verbeteren. 

Kans op vallen

Er zijn overigens wel een paar punten waar je goed op moet letten bij het gebruik van een rollator. Alhoewel een rollator helpt bij het bewaren van de balans tijdens het lopen, is er toch een kans op vallen. Het is voor ouderen juist heel erg belangrijk om in beweging te blijven om deze kans te verkleinen. Sterke spieren dragen namelijk bij aan een kleinere valkans. Met minimaal een half uur beweging per dag blijven de spieren sterk en soepel. 

Tips

Ten slotte nog een aantal tips om de rollator zo veilig mogelijk te gebruiken:

  • Zorg ervoor dat de remkabels niet uitsteken om struikelen te voorkomen.
  • Stel de rollator goed af op uw lengte en zorg voor een goede houding. Het is hierbij belangrijk om zo recht mogelijk te blijven lopen met de rollator.
  • Laat de rollator regelmatig checken bij een professional.
  • Let goed op bijvoorbeeld losse stoeptegels en andere onveilige situaties op straat en meld dit bij de gemeente.
  • Zorg voor genoeg ruimte binnenshuis zodat de rollator gemakkelijk en veilig in huis gebruikt kan worden. 
  • Hang geen zware tassen aan de handgrepen zodat de rollator niet uit balans raakt.
  • Maak gebruik van verlaagde stoepranden om de stoep op en af te gaan.