Je huis verhuren: dat klinkt voor veel mensen heel aantrekkelijk. Dat is het vaak ook, mits je alles goed regelt. Wat passief inkomen extra kan natuurlijk nooit kwaad! Maar vergis je niet: een woning verhuren vraagt om een professionele aanpak en hierbij is het inschakelen van hulp dan ook erg handig.  Rechten en plichten gaan daarbij hand in hand. Een lange reis, een overbruggingsperiode tussen twee woningen of simpelweg het bezit van een tweede woning: er zijn verschillende redenen om te kiezen voor een koophuis verhuren. Het grootste voordeel van een eigen woning verhuren ligt voor de hand: het is lucratief . Je genereert passief inkomen, iedere maand opnieuw. Een huis verhuren voorkomt daarnaast leegstand: een bewoonde woning wordt minder snel getroffen door inbraak en vandalisme. In onderstaande blog leggen we alles uit over het verhuren van je huis!

Geschikte huurders vinden

Een eigen huis verhuren begint bij het vinden van een betrouwbare huurder die iedere maand de huur betaalt. Bij minder keurige huurders is er altijd een risico op schade aan huis en inboedel. Het is dan ook belangrijk om huurders vooraf zorgvuldig te screenen en heldere afspraken te maken, maar hoe pak je dat precies aan? Wil je een huis verhuren maar weet je niet waar te beginnen? Overweeg dan een professioneel verhuurkantoor in te schakelen. De meest voorkomende belemmering bij het verhuren van een huis is de hypotheek. Rust er een hypotheek op de koopwoning, die je aangeschaft hebt om er zelf te gaan wonen, dan heb je waarschijnlijk toestemming van de hypotheekverstrekker nodig. Maar er zijn altijd mogelijkheden.

De leegstandwet

Een woning kan om verschillende redenen leeg staan. Soms zit er een periode van leegstand tussen oude en nieuwe bewoners. Er kan ook sprake zijn van leegstand in afwachting van sloop of renovatie. Wat de reden ook is: je huis verhuren kan financieel heel aantrekkelijk zijn. Als de woning tijdelijk leeg staat is het wel belangrijk om de regels van de Leegstandwet in acht te nemen, want dat bepaalt uiteindelijk de vergunning. En als laatste tip hebben we nog om je woning minimaal gestoffeerd en het liefst zelfs nog gemeubileerd te verhuren! Dit is zeer aantrekkelijk voor tijdige huurders aangezien zij dan niet alle meubels hoeven aan te schaffen/te verhuizen. En zo zie je maar, de een verdient een zak centje extra door zijn huis te verhuren en de ander gaat weer liever in vastgoed investeren. Zo heeft ieder zijn ding.